Zagerij De Vree: ‘Peppelhout is uitdagend hout’

Sinds de start van Peppelhout in 2017 worden de populierenstammen gezaagd bij rondhoutzagerij De Vree in het Gelderse Randwijk. Volgens eigenaar Arjo de Vree, de derde generatie, past Peppelhout naadloos in het bedrijf. “We zagen bijna alleen maar Nederlands hout, vooral veelal populier. Dat doen we sinds de oprichting van ons bedrijf in 1948, vooral omdat het hier nou eenmaal veel voorkomt.”

Het bedrijf waar 8 mensen werken verwerkt stammen tot 8,5 meter lang en 1 meter in diameter. Na het ontschorsen wordt de stam in één of meer zaagbeurten verwerkt tot balken, planken of platen in allerlei maten. “Veel hout dat we zagen vind je terug in pallets, in industriële toepassingen of als stophout om andere producten vast te zetten.”

Allerbeste delen verzagen
Waar het gros van de productie dus relatief laagwaardige toepassingen kent en tijd vóór kwaliteit gaat, geldt dat niet voor Peppelhout. “Peppelhout wil het beste van het beste en dus besteden we veel tijd aan het sorteren van de stammen”, verzekert De Vree. “Delen met scheuren, ongewenste plekken of noesten worden eruitgehaald zodat alleen de allerbeste delen verzaagd worden. Dat maakt dat Peppelhout een uitdagende plek inneemt in onze totale productie.”

Voor de hele zagerij geldt overigens dat afval niet bestaat. Dat begint al bij het ontschorsen. De schorsresten van de populier vind je veelal terug in compost of als vulmateriaal. “Het zaagsel wordt gebruikt als strooisel in bijvoorbeeld koeienstallen en het resthout wordt versnipperd en geleverd aan de papierindustrie.”