Schimmel in hout is een duurzame combinatie

Bij de combinatie populierenhout en paddenstoelen denk je niet meteen aan iets waarmee je kunt bouwen of een gevel bekleedt. Maar nu Peppelhout en Grown Bio elkaar gevonden hebben, kan dat zomaar snel veranderen.

Want wat Grown Bio doet, is letterlijk groeien met de natuur. Het bedrijf laat mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen, groeien in organische reststromen. Hierbij werkt de schimmel als een natuurlijke lijm, de verbinder. Als dat groeiproces in een mal gebeurt, kun je het in alle vormen laten groeien en in elke grootte.

Constructief en groeimedium
Sinds kort is Grown Bio in verbinding met Peppelhout. “En wel om twee redenen”, vertelt Jan Berbee van het bedrijf. “Er zijn allerlei schimmelsoorten en je hebt erbij die het ontzettend goed doen op populierenzaagsel. Verder willen we populierenhout gebruiken als constructief geraamte. Want het indraaien van een schroef in het pure materiaal is lastig, net als in piepschuim.”

De reden van de snelle groei van mycelium op populierenzaagsel is dat het een voedzaam en schoon uitgangsmateriaal is. En door het populierenhout zelf te gebruiken als constructief element waarin geschroefd kan worden, krijg je een nog duurzamer product. Dat maakt grotere constructies mogelijk.

Vogelkijkhut
Waar voor gevelbekleding nu bijvoorbeeld lisdodde als groeimedium wordt gebruikt, verwacht de ondernemer veel van het populierenkrullen. En het eerste echte bouwproject dat we op het oog hebben, is een vogelkijkhut.”