herkomst en kinderen

Onze aanpak

Vroeger was populierenhout goud waard, in die tijden van weleer. Nu wordt het populierenhout (onterecht) voor laagwaardige toepassingen gebruikt, zoals pallets en papier. Hierdoor worden minder populieren aangeplant en worden de bestaande populieren niet goed meer onderhouden, met verloedering van het kenmerkende populierenlandschap als gevolg. Al twee decennia lang gaat het niet goed met de populier. Er wordt nog maar een fractie aangeplant van datgene wat de vorige generaties plantten. Uit cijfers van Stichting Probos blijkt dat de verkoop van plantmateriaal is gedaald van ca 1.000.000 stuks in de jaren zeventig tot ca 38.000 stuks per jaar nu. Oftewel: die goeie ouwe populier is uit de gratie geraakt.

Duurzaam hout

Wij denken dat een economische invalshoek nodig is om de populier weer te herontdekken. Namelijk: ervoor zorgen dat er aan het einde van de houtketen weer toegevoegde waarde gecreëerd wordt. Mooie producten maken. Wij denken dat de populier ons kan helpen om onze economie nog veel duurzamer te maken. Want de populier groeit niet alleen supersnel, maar ook superrecht. De lange stammen zijn een goed alternatief voor het hout van ver weg. Door nieuwe verduurzamingstechnieken kan het namelijk de concurrentie aan met hardere houtsoorten (uit o.a. Scandinavië en Azië).

Nauwe samenwerking populieren keten

Peppelhout is een bedrijf dat in nauwe samenwerking met de keten houtproducten laat maken. In de fotoreportage hieronder laten we zien welke partners zoal betrokken zijn bij het productieproces.

vincent lokin

Eigendom en beheer

» Lees verder

Kees Weijtmans

Rooien en transport

» Lees verder

Peter van Roij

Drogen, zagen en profileren

» Lees verder

Paul Fransen

Verduurzamen

» Lees verder