Opening Zwembad de Beemd

Op 15 april 2023 is het nieuwe zwembad De Beemd in Veghel officieel geopend. Voor de houten bekleding is zowel voor de buiten- als binnenzijde gekozen voor populierenhout van Peppelhout. Als gemeente met een rijke historie in teelt van populieren, geeft gemeente Meierijstad op eigentijdse wijze invulling aan het toepassen van een duurzaam bouwmateriaal.

Gemeente Meierijstad investeerde in de bouw van twee gelijkwaardige zwembaden: in 2021 is een zwembad in Sint Oedenrode gebouwd en een jaar later volgde een vrijwel identieke faciliteit in Veghel. Voor de buitentoepassing is gekozen voor thermisch gemodificeerd populierenhout. Door het thermisch behandelen van populierenhout, wat het beste is te vergelijken met het stomen van hout, worden inhoudssappen op een natuurlijke manier omgezet. Het hout is daardoor niet meer vatbaar voor o.a. schimmels, die bij niet behandeld populierenhout zouden zorgen voor verrotting van het hout. Voor de binnenafwerking is gekozen voor fijnbezaagd populierenhout, waarbij een naad van 25 mm tussen de planken werd aangebracht om een prettige akoestiek te creƫren. In totaal werd er per zwembad 800 m2 buitengevel-bekleding en 650 m2 binnenbetimmering aangebracht.

Het Veghelse zwembad beschikt over een 25 meter bad met 6 banen en een instructiebad van 12 bij 8 meter. In het zwembad kunnen bezoekers ook van wellness faciliteiten genieten zoals een sauna, stoombad en whirlpool. Voor meer informatie over https://www.meierijstadbeweegt.nl/zwembad-debeemd. De zwembaden werden ontworpen en gebouwd onder begeleiding van Wind Design en Build (zie www.winddesignbuild.nl). Aannemersbedrijf Tankens uit Andel tekende voor de uitvoering (www.tankens.nl).