Excursie trekt mooie groep mensen naar gerenoveerde boerderij

Een geslaagde excursie naar een met populierenhout gerenoveerde boerderij en een perceel met populieren. Dat was vrijdag 19 april het decor voor de aftrap van het themajaar #PimpenmetPeppel. Zo’n 15 enthousiaste eigenaren van oude boerderijen, restauratiearchitecten en -bouwers troffen elkaar, letterlijk en figuurlijk rond de boom die agrarisch erfgoed zoveel te bieden heeft.

Het waren duidelijk geen leken die met een kop koffie en een worstenbroodje in de hand in een schuur op het erf van de familie Weijtmans zaten. Want Job Wittens van Peppelhout kreeg veel vragen, terwijl hij een inspirerende presentatie gaf over hout van ‘deze snelgroeiende volksboom en CO2-slurper’; de boom die duidelijk met een comeback in agrarisch erfgoed bezig is.

Vragen over de binnen- dan wel buitentoepassing van het hout, over plankbreedtes, wanneer mes en groef, inzaagmaten en wat schaven of wat meer of minder noesten op termijn met de uitstraling doet. Verder vertelde hij over de hoge duurzaamheidsklasse waaraan Peppelhout voldoet, vooral ingegeven door de Nederlandse herkomst van het hout en de geringe afstanden binnen de verwerkingsketen.

Contrastrijk dakbeschot
Toen door naar de naastliggende boerderij waarin familie Weijtmans nu ruim een jaar woont. Het dakbeschot van Peppelhout, dat mooi contrasteert met de eiken balken en sporen, maakte indruk. Dat gold ook voor de etagevloer die over vrijwel de hele lengte van de boerderij bestaat uit populierenhouten planken. ‘Zacht, geluidsisolerend en warm aan de voeten’, klonk het.

Tot slot werd de behaaglijke warmte van de boerderij ingeruild voor regen, wind en modder. De excursie eindigde namelijk even verderop in natuurgebied De Brand. Daar zijn in 2012 op ruim 2 hectare populieren geplant. ‘Dat betekent dat ze op de helft zijn voordat ze aan hun tweede leven beginnen’, vertelde Peppelhoutpartner en bomenrooier Jan Frans van Boeckel onder meer.

Na een half uurtje tussen de populieren, zat het erop. Een mooie ochtend met veel geïnteresseerden in het hout van toen én nu.