Burgeractie A2-populieren

Op zaterdag 8 juni nemen 20 vrijwilligers het initiatief om de jonge populieren te snoeien, die in 2021 langs de A2 tussen Boxtel en Best geplant zijn. Doel van de actie is om vanuit lokale betrokkenheid mee te helpen in het opsnoeien van de populieren zodat een mooie takvrije onderstam ontstaat. Dat zorgt niet alleen voor de terugkeer van de iconische en bekende populierenlaan, maar zorgt ook voor de teelt van goed kwaliteitshout op langere termijn.

Tijd voor actie

De actie is een initiatief van Populierenwerkgroep Het Groene Woud en Peppelhout. Beide organisaties dragen populieren een warm hart toe en voelen zich geroepen om zelf in actie te komen. Piet Rombouts van de Populierenwerkgroep: ‘Al jaren delen we gratis populieren uit in dit gebied, maar beheer en onderhoud is net zo belangrijk als het planten zelf. Zelf bij overheden zien we dat opsnoeien laag op de agenda staat, dus wij willen graag laten zien hoe het wel moet’.

Job Wittens van Peppelhout vult aan: ‘We oogsten elk jaar veel populierenhout uit Het Groene Woud dat we in de markt zetten als hoogwaardig hout voor de bouw- en interieursector. Dat kunnen we alleen blijven doen als de populiereneigenaren goed voor hun bomen zorgen, net zoals de boeren vroeger deden in de tijd van de klompen en luciferindustrie’. Het belang van snoei is vooral in de eerste levensfase (ca 10 jaar) van belang om een takvrije onderstam te creëren.

Nieuwe aanplant

De jonge populieren zijn in 2021 aangeplant door Rijkswaterstaat en gemeenten Boxtel en Best nadat de kenmerkende laan in 2019 moest worden gerooid. De populieren – aangeplant in 1997 – waren aan het einde van hun levensduur. Een storm in januari 2018 en de risico’s die dit met zich meenam, leidde tot het rigoureuze besluit om in 1 keer alle populieren te vervangen. De initiatiefnemers van de snoeiactie waren destijds ook betrokken bij de plannen voor aanplant van de nieuwe populieren. In totaal zijn er meer dan 2000 nieuwe populieren terug geplant.

Programma

De initiatiefnemers gaan ca 20 vrijwilligers werven om deel te nemen aan de snoeiactie. Om 9 u verzamelen de deelnemers zich, waarna een centrale uitleg en instructie volgt. Daarna gaan de vrijwilligers aan de slag gaan met het opsnoeien van het wortel- en stamschot. Rombouts: ‘We beperken ons tot het simpele snoeiwerk, dat buiten de contractwerkzaamheden van het normale beheer en onderhoud valt’. Om 11.30 u eindigt de snoeiactie met een worstenbroodje en kop koffie of thee. De vrijwilligers zullen goed zichtbaar zijn dankzij het dragen van gele hesjes en begeven zich ruim buiten de vangrail, waardoor er geen onveilige situaties ontstaan. Mensen die interesse hebben kunnen zich opgeven via info@peppelhout.nl Voor gereedschap wordt gezorgd.