Beitsen voor een kleurtje of stabiele vergrijzing

Met de stijgende populariteit van populier, groeit ook de vraag of dit hout behandeld kan of moet worden met verf, lak of beits. Peppelhout trekt hiervoor al even op met leverancier van duurzamere verf Greenpaints. Greenpaints op haar beurt vraagt haar klanten regelmatig of ze voor een aftimmerklus al eens aan populierenhout hebben gedacht.

Directeur Erik Waanders van het in Twente gevestigde Greenpaints, kwam via een fabrikant van een van de merken die hij voert in contact met Peppelhout. “Populierenhout is een prachtig duurzaam product dat lang een beetje uit de mode was. Ik ben blij dat het inlandse, rustig getekende hout weer helemaal terug is.”

Het is een houtsoort met een zeer lichte houtstructuur met een soortelijk gewicht dat ongeveer de helft is van die van eikenhout. Dit betekent dat populierenhout behoorlijk ‘zuigt’, wat maakt dat niet elke coating geschikt is.

Behandelen
Greenpaints heeft volgens Waanders voor elke vraag een passend advies, of het nu gaat om duurzame waterafstotende coating of slijtvaste biobased lakken. “Feitelijk leveren we nagenoeg voor elke verfvraag een duurzamer alternatief. Met onze groene verven maken we de wereld zo een beetje mooier.”

Al het Peppelhout dat buiten wordt toegepast, is met stoom thermisch gemodificeerd. Ook voor de directeur van Greenpaints is dat een zeer welkome behandeling. Hij beschikt namelijk over speciale beitsen en voorvergrijzers die dit hout heel fraai natuurmat en langdurig kunnen beschermen. “Als je vergrijzing tegen wilt gaan, adviseren we vaak de Böhme LignoStain UV beits met een 100 procent biobased bindmiddel.”

Terugkleuring ’tegencompenseren’
Net als andere thermisch gemodificeerde houtsoorten, kleurt het warmbruine Peppelhout snel terug, waarna het gaat vergrijzen. Als je de mooie warme natuurlijke houtkleur zoveel mogelijk wilt houden, adviseert Waanders die terugkleuring ‘tegen te compenseren’. Dat kan door het hout af te werken met LignoStain UV in een middenbruine (PC-8 Swiss Chalet) of donkerbruine (PC-9 Walnuss) houtkleur. “Beiden worden zowel in transparante houtkleuren als dekkende kleuren gemaakt. Dus wil je een gevel in RAL 9005 Zwart of RAL 7016 Antraciet, dan is dat geen enkel probleem.”

Ook is het zo dat een aantal mensen het proces van natuurlijke vergrijzing niet zo mooi vindt. Het kan zo zijn dat hout op verschillende plekken anders en langzamer vergrijst. Waanders: “Wij hebben een speciale voorvergrijzer op basis van natuurlijke oliën en wassen om het hout voor te vergrijzen. Daarna neemt de natuurlijke vergrijzing het over.”

De Böhme AgingStain is verkrijgbaar in vele fraaie tinten, waarbij 100 Silver-Grey, 200 Middle-Grey en 5453 Warm-Grey volgens de leverancier heel goed bij het Peppelhout passen.

Het professionele ‘verfhart’ van Waanders en het bedrijf dat hij leidt, is na zijn kennismaking met Peppelhout nóg sneller gaan kloppen. “We doen inmiddels het nodige onderzoek met Peppelhout naar nóg betere lakken, coatings en beitsen. Ondertussen groeit de vraag van Peppelhoutklanten naar een duurzame afwerking, daarover adviseren we hen graag. Maar omgekeerd vragen ook wij iemand die langskomt voor aftimmerklus, of hij al eens aan Peppelhout heeft gedacht.”