Zwemmen, omringd door water én populier

Wie in Sint-Oedenrode een duik neemt in het nieuwe zwembad De Neul, is niet alleen omringd door water, maar ook door populierenhout. Wind Design & Build tekende voor het hele traject van schets, ontwerp en realisatie tot en met onderhoud. De kans om populierenhout uit de buurt op te nemen in het ontwerp lieten ze niet aan zich voorbijgaan. “De Meierij bood alle mogelijkheden om met lokaal beschikbare materialen de circulaire economie een zichtbaar en tastbaar gezicht te beiden”, vertelt projectmanager Michel Copinga.

Voor duurzame bouwopgaven met prestatiekenmerken voor CO2-reductie en circulariteit, blijkt hout een doeltreffend bouwelement. Dat zie je ook terug in het volledig vernieuwde zwembad De Neul, een ontwerp van Wind Architecten Adviseurs. Er is veel hout toegepast, ook Peppelhout.

Zo hangt buiten 800 vierkante meter aan thermisch gemodificeerd populierenhout tegen de gevel. De zwemzalen en verschillende andere binnenruimtes zijn voorzien van 650 vierkante meter onbehandelde fijnbezaagde planken.

Hout, de duurzame sfeermaker
In de ontwerpen van Wind Design & Build neemt hout steeds vaker de plek in van beton en steen, vertelt Michel Copinga. “In constructieve toepassingen is het iets van alledag, maar nu maakt het ook een opmars in de afwerking. Hout is in zichtbare toepassingen een esthetisch verantwoord en beeldbepalend product, een echte sfeermaker met een warme uitstraling.”

Dat juist hier in gemeente Meierijstad populierenhout is toegepast, noemt hij ‘een cadeautje’. In de ontwerpfase van het nieuwe zwembad leerde hij Peppelhout kennen. Hij omarmde de regionale herkomst van het product en de duurzame relatie met het omliggende populierenlandschap.

“Hout scoort sowieso goed op de CO2-prestatieladder. Maar als het dan lokaal geoogst is en nauwelijks transportkilometers maakt, is dat helemaal een schot in de roos”, vertelt de projectmanager. “Hoe leuk en tastbaar kun je juist midden in De Meierij de circulaire economie laten zien.”

Samenwerking beetje spannend
Over de samenwerking met Peppelhout is hij meer dan tevreden. “Al was het ook wel een beetje spannend”, erkent hij. “Het bieden van garantie op een natuurproduct is natuurlijk iets anders dan op stenen of beton. En we gingen in zee met een relatief jong bedrijf. Maar de samenwerking verloopt hartstikke prettig.”

In Veghel, ook gemeente Meierijstad, komt een soortgelijk nieuw zwembad, met ook daar populierenhout van Peppelhout. Wat Copinga betreft smaakt dat naar meer en krijgt het lokaal betrekken van hout ook in andere delen van het land navolging. “Zowel met populieren als ander hout.”