Het Rijkskantoor aan de Graadt van Roggenweg 500 in Utrecht maakt zich op voor een interne verbouwing. Als slotstuk moet straks ook de entreehal met spreekkamers en het restaurant vernieuwd worden zodat deze qua akoestiek, beveiliging en binnenklimaat weer bij de tijd zijn. Omdat het Rijk ook in haar eigen vastgoedprojecten circulair en biobased bouwen omarmt, kwam de toepassing van populierenhout om de hoek kijken. “Al was populier geen doel op zich en is het nog geen gelopen race”, vertelt Bouwkundig adviseur Marien Gijsbertsen van het Rijksvastgoedbedrijf.
Goed herwinbaar hout
Architectenbureau de Twee Snoeken uit Den Bosch was eigenlijk al een tijdje onderweg, toen binnen het projectteam het belang van circulair en biobased bouwen pas écht doordrong. “Interieurarchitect Ingrid Bekx, suggereerde de toepassing van populierenhout, vooral om de snelle groei, waardoor goed herwinbaar en de lokale beschikbaarheid ”, vertelt Marien.
Hoewel het projectteam aanvankelijk positief was over een pilot met het lichte populierenhout, kwamen er ook signalen binnen dat de brandveiligheid niet op orde zou zijn. “Even oriënteerden we ons op andere houtsoorten. Maar Frans eikenhout bleek te duur, en zoiets als bamboehout uit China heeft te ver moeten reizen.”
Een mogelijk alternatief is een behandeling met een biobased brandwerende coating. Maar omdat deze behandeling om de paar jaar herhaald moet worden, haalde ook dit idee de eindstreep niet.
Behandeld wel veilig?
“Vervolgens introduceerde Peppelhout haar partner Magma die belooft het hout een thermische behandeling te kunnen geven waardoor populierenhout wel voldoet. We hebben Magma gesproken, de onderzoeken gelezen en dit ziet er haalbaar uit.”
De volgende stap is dat Peppelhout en Magma een aantal mock-ups van de wandpanelen maken, die vervolgens in een laboratoriumoven worden getest. “Het Programma Groene Technologieën van het Rijksvastgoedbedrijf maakt de laboratoriumtests financieel mogelijk, en vervult zo de rol van launching costumer.”
Als het hout voldoende brandveilig is, en de Europese aanbesteding doorlopen is, zouden de panelen van Peppelhout in 2022 een plekje kunnen krijgen in het vernieuwde Rijkskantoor in Utrecht. Marien van het Rijksvastgoedbedrijf zit er ondertussen positief in. “Er is gewoon heel veel voor te zeggen om dit mooie hout uit de buurt dat snel groeit, vaker toe te passen.”