‘Revival populierenhout is geen eendagsvlieg’

Aan de Zuid-Willemsvaart in Schijndel, tegen het populierenwoud Wijboschbroek aan, ligt Houtindustrie Schijndel BV (HIS). Sinds de start van Peppelhout is dit bedrijf verantwoordelijk voor het schaven van de planken. “Ik denk dat we ons alleen al daarom een trouwe partner van Peppelhout mogen noemen”, vertelt Peter van Roij van HIS.

HIS kun je gerust een all-in houtbewerker noemen. Van opslag tot drogen en lakken en van profileren tot coaten en verpakken. “Daarbij werken we veel met zelf ontwikkelde gereedschappen”, vertelt Van Roij.

Van gezaagd tot gebruiksklaar
Het populierenhout komt gezaagd en gedroogd binnen, waarna HIS het schaaft, kalibreert en desgewenst profileert. HIS is daarbij in staat om profielen te maken van enkele tot wel 40 centimeter breed. “Als het hout onze fabriek verlaat, is het eigenlijk klaar voor gebruik.”

De waarde en de waardering van populierenhout was tot het recente verleden niet om over naar huis te schrijven, is de ervaring van Van Roij. “Maar de populariteit neemt ook door toedoen van Peppelhout nu snel toe; als buitentoepassing maar zeker ook binnen. Het is een wat zachte, maar warme houtsoort die zich prima leent voor wandafwerking of vloeren in bijvoorbeeld slaapkamers.”

Tussenlaag Cross Laminated Timber
Een kansrijke nieuwe afzetmarkt voor populierenhout zit hem volgens hem ook in de meer constructieve houttoepassingen. Peter van Roij doelt daarbij vooral op het gebruik als tussenlaag in Cross Laminated Timber, vaak toegepast in houtbouw. “Wel moet daar nog veel onderzoek naar worden gedaan. En onderzoek kost tijd en geld.”

Peter van Roij vindt het maar jammer dat niet elke populier kwalitatief geschikt is voor hoogwaardiger toepassingen. Dat wijdt hij vooral aan slecht beheer en achterstallig onderhoud van de huidige bosopstanden. “Als je ziet hoe populieren er soms bij staan… zo jammer”

Kwaliteit gaat verder vooruit
Hoewel de populier zich tot de snelst groeiende bomen van Nederland mag rekenen, kost het toch de nodige tijd om kwalitatief beter hout te kweken, van sterke klonen, vertelt Van Roij. “Maar gelukkig zie je nu al dat Peppelhout prima in staat is om goed hout te leveren. Maar het kost simpelweg tijd om de gemiddelde kwaliteit verder te verhogen.” Laat onverlet dat populierenhout terug is van een beetje weggeweest, besluit hij. “En die revival is geen eendagsvlieg.”