cross laminated timber showcase

Peppelhout scoort bij prijsvraag Brood & Spelen

Peppelhout is met haar plan ‘Productief Peppelland’ één van de 8 Brabantse winnaars van de prijsvraag Brood & Spelen. We  hebben het samen met een grondeigenaar en studio Marco Vermeulen bedacht. Op 4 juli maakte de jury tijdens een speciale bijeenkomst in Barneveld bekend dat we een van de winnaars zijn.

Het plan is een pleidooi om de populier in te zetten als dé leverancier van het nieuwe constructieve hout van de toekomst. Als alternatief voor (meer milieubelastend) beton en staal. Wat we willen, is een uniek demogebouw plaatsen middenin een populierenbos in de Meierij. Het is uniek omdat het wordt opgebouwd uit kruislaags verlijmd populierenhout (in het Engels CLT genoemd, Cross Laminated Timber). Het project moet zorgen voor dat de productiecapaciteit voor CLT sneller groeit.

‘Grootschalige aanplant en productie van CLT hout is nodig om een alternatief voor beton en staal te creëren’, aldus Marco Vermeulen. ’Het mooie van de populier is dat het een supersnelle groeier is en goed combineert met andere teelten. De komende tijd willen we met partijen uit de houtverwerkende industrie en bouwsector aan tafel om te kijken welke stappen kunnen worden gezet’.  Als de missie slaagt, betekent het dat er jaarlijks vele duizenden woningen gebouwd kunnen worden van Nederlands populierenhout.

Als winnend teams werken we in een tweede ronde onze visie verder uit. Hiervoor krijgen we 25.000 euro en begeleiding van experts.

Bekijk onze inzending of

Lees meer op de website van Brood en Spelen

Peppelbroodenspelen.pdf