« Ga een pagina terug


Job Wittens

Mooi, breed toepasbaar inlands populierenhout verkopen. Als middel, niet als doel. Dat is wat Peppelhout-eigenaar Job Wittens drijft. De verkoop van Peppelhout moet vooral bijdragen aan herstel en behoud van het landschap en de opslag van CO2. “Daarbij wil ik dat elke boomeigenaar en iedereen in de korte keten een goede prijs krijgt.”

Job, afgestudeerd als planoloog, begon zijn carrière in de ruimtelijke ordening. “Maar waar ruimtelijke ordening veelal uitgaat van het scheiden van functies, geloof ik juist in het verweven ervan. Dan creëer je meerwaarde, maak je de wereld tot een betere plek.”

Tot eind 2018 was Job lid van het Praedium, het inmiddels opgeheven coöperatieve adviesbureau voor denkers en doeners in de buitenruimte. In die jaren zag hij in dat van alleen het geven van advies, de wereld niet mooier wordt.

Waarderen en gebruiken

Hij zag hoe het Brabantse populierenlandschap verloederde, en omarmde het. Specifiek de populier. “Door die ‘oer-Hollandse boom’ weer te waarderen en te gebruiken, zorg je voor het herstel en behoud van het landschap. En omdat de populier zo snel groeit, is het ook een waardevolle hulptroep voor de strijd tegen klimaatverandering.”

Job gelooft in een andersoortige houtketen, niet een die simpelweg hout verkoopt voor de laagste prijs. “Peppelhout werk aan een eerlijke prijs voor de eigenaar van de populier en iedereen die bijdraagt aan de verwaarding ervan. Dat staat altijd bovenaan. Hout verkopen is een middel, en geen doel.”