« Ga een pagina terug


‘Duurzaam, mooi en prijstechnisch interessant

Wie eigenaar is van een oude hoeve, schuur of boerderij en plannen heeft voor renovatie- of verduurzaming, wacht veel keuzes over te gebruiken materialen. Voor de ombouw van een monumentale carréhoeve uit 1844 in het Limburgse Heuvelland koos Thijs Wetzels voor populier. ‘Duurzaam, mooi en prijstechnisch interessant’, blikt hij terug.

Sinds 2015 mogen Thijs en zijn partner Roos zich de eigenaar noemen van een carréhoeve in Eckelrade. Hij nam de Maastrichtse architecten Jungbauer en Zuid architecten in de arm. In nauw overleg met het koppel maakten zij plannen voor een grondige renovatie.

Beide bureaus deden eerder ervaring op met de toepassing van populier bij een hoeverenovatie, naar volle tevredenheid. Na een bezoek aan die hoeve sloeg het vlammetje over en viel het koppel voor de populier. ‘De vergeten groenten onder de houtsoorten. En behalve duurzaam en mooi, is het ook prijstechnisch interessant’, vertelt hij.

Een groot onderdeel van de renovatie was het verwijderen van een houten kap, gemaakt van een mix aan eiken-, iepen en fruitbomenhout. Ook troffen ze in hun hoeve al origineel, niet-constructief populierenhout aan. Het meest zichtbaar na de renovatie zijn de sporen van populierenhout, de plafonds en 300 vierkante meter aan dakbeschot.

Een deel van de hoeve gebruikt de eigenaar van de hoeve zakelijk, voor bijeenkomsten, workshops en verhuur. In de grote ruimtes in dat deel van het pand zijn houten interieurboxen geplaatst met daarin ruimte om te werken, slapen of douchen. De afwerking van deze boxen zijn Wetzels’ laatste populierenproject. Ze worden afgetimmerd met populierenplanken met 1 centimeter tussenruimte.

Meer over agrarisch erfgoed

Contact