Udenhoutse boomrooier geeft populieren tweede leven als gevelplank

Geen naaldhout uit Canada of hout uit de jungles van Afrika. Maar gewoon Brabantse populieren sieren de gevels van de nieuwbouw van Boomrooierij Weijtmans in Udenhout. Ruim 800 m2 van het nieuwe kantoor en twee bedrijfshallen zijn bekleed met gemodificeerd populierenhout van Peppelhout.

Visitekaartje
De keuze voor regionaal hout past bij de duurzame visie van Boomrooierij Weijtmans. Directeur Kees Weijtmans: ‘We zijn dagelijks bezig met het rooien van bomen. We zien dat de meeste stammen geëxporteerd worden. Met deze houten gevel dragen we eraan bij dat ‘ons’ hout een tweede leven in de regio krijgt’. Als onderdeel van de CO2-neutrale ambitie zijn ook de spanten van het hoofdgebouw van (gelamineerd) hout. En de luifel aan de voorzijde wordt gedragen door massieve eiken boomstammen uit de regio.’

Duurzame toepassing  
Het populierenhout is geleverd door Peppelhout, een jong Brabants bedrijf dat populierenhout laat verduurzamen zodat het voor buitentoepassing geschikt wordt. Eigenaar Job Wittens: ‘Het verduurzamen laten we doen door een gespecialiseerd bedrijf in Deurne dat het hout onder hoge druk en temperatuur ‘stoomt’. Het is een schone techniek waardoor je populierenhout opwaardeert voor hoogwaardige toepassingen zoals gevelbekleding’. 

Populierenlandschap  
Door het vinden van nieuwe hoogwaardige toepassingen wil Peppelhout een bijdrage leveren aan herstel van het typische Nederlandse populierenlandschap. Peppelhout werkt intensief samen met een aantal regionale ketenpartners, waaronder Boomrooierij Weijtmans. Andere ketenpartners zijn Boeckel Bosbouw, houtzagerijen Van Dal en De Vree, houtdroger en -schaver HIS (Houtindustrie Schijndel) en modificeerder Firmolin.     

De populieren gevels in Udenhout zijn een primeur: niet eerder in Nederland werd er zoveel gemodificeerd gevelhout van populierenbomen verwerkt op één bedrijfslocatie.