Populierenhout past in trend streekproduct

Bouw- en restauratiebedrijf Zandenbouw bv in Aarle-Rixtel is specialist in renovatie en restauratie van monumenten. “Eigenlijk stellen we bij elke renovatie van monumentale boerderijen in Zuidoost-Brabant populierenhout voor. Dit streekproduct wint aan populariteit”, ervaart Joris van der Zanden.

Zo werken hij en zijn collega’s nu aan de renovatie van een monumentale langgevelboerderij in Boerdonk. “Naast de kerk. Het originele gebouw van rond 1700 is zo’n 150 jaar geleden gewijzigd in een langgevelboerderij van 31 meter. Voor de huidige eigenaar realiseren we er een woonhuis en kantoorruimte voor een adviesbureau.”

De historische spanten en gordingen zijn van eikenhout, de nieuwe daksporen ook maar het dakbeschot is van populierenhout. “De gebruikte planken zijn 17,5 centimeter breed met halfhoutse verbinding. Daarop komt de isolatie waarna het dak met pannen en riet wordt gedekt.”

Bij elke renovatie in Zuidoost-Brabant biedt Zandenbouw hout uit de regio aan. “Brabant staat vol met mooi hout dat prima toegepast kan worden in onze werken. Wat dat betreft past Peppelhout gewoon in een trend, zoals het kopen van streekproducten in een Landwinkel in de buurt.”

Waarom zijn klanten populierenhout verkiezen boven iets anders? “Ze zijn vooral gecharmeerd van de kleurcombinatie populier-eik. “Douglas is te vlammend van structuur en oogt in combinatie met eik al snel te roze.”