veld met populieren

Populier bron van compensatie, inspiratie en werk

Geert van der Aa is sinds 2008 actief als architect en heeft natuur en duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Daarbij gaat hij verder dan het CO2-neutraal ontwerpen met oog voor de groene buitenruimte. Onlangs kocht hij een populierenperceel ter compensatie van de vrijgekomen CO2 die tijdens het werkproces nog niet voorkomen kan worden. En wie weet komt daar nog hout vanaf dat een plek krijgt in een van zijn ontwerpen.

Als kind al was Geert vol van de natuur, iets wat gelukkig nooit is weggegaan; ook nu niet in zijn werk als architect. Hij werkt graag voor en met mensen die mee kunnen in een ambitie om duurzamer te werken en leven. Voor Geert was het in ieder geval reden om naast zijn architectenbureau in Breda ook Natural Concepts te lanceren. “Daarmee straal ik het imago uit dat me past.”

Compenseren
Hoe duurzaam hij zijn (professionele) leven ook leidt, helemaal CO2-neutraal lukte niet. “Ik had bos nodig om ook het laatste deel van de compensatie rond te krijgen. Ik zie dat toch als een van de meest duurzame manieren om je CO2-uitstoot te beperken.”

Geert besloot hiervoor een perceel met populieren in de buurt te kopen. In eerste instantie was de  compensatie de reden. “Maar het mooiste is dat zo een koppeling ontstaat tussen grondstof en bouw mogelijk wordt. Natuurinclusief bouwen begint bij de grondstof.”

Bewezen geschikt hout
Hij zou het daarbij prachtig vinden als er ook Peppelhout voor een van zijn ontwerpen uit het perceel wordt geoogst. “Populier is misschien niet de meest hoogwaardige houtsoort, maar zowel voor binnen als buiten wél bewezen geschikt”, vertelt hij.

Geert vindt het mooi dat Peppelhout erin slaagt om bosbouw en het landschap te koppelen aan bouwen en leven. “Die directe relatie is zeker voor de niet-traditionele architecten van grote waarde.”