Peppelhout past pioniers CPO-project als een jas

Op een steenworp van het voormalige Philips hoofdkantoor aan de Boschdijk in Eindhoven groeit een nieuwe wijk met 300 woningen: Vredeoord. Markant onderdeel ervan zijn twee CPO-clusters met elf houten boswoningen. Architect Remco Mulder en zijn partner stedenbouwkundige Marian de Vries gaan er zelf ook wonen. Behalve hun eigen huis ontwierpen ze zo ook die van hun buren. In één van de clusters worden de gevels bekleed met thermisch verduurzaamd Peppelhout.

Marian tekende voor Buro Lubbers, in opdracht van woningcorporatie Sint Trudo, aan het stedenbouwkundig plan. De groene Dreef is een bosrijke zone die vanaf voorjaar 2021 plaats moet bieden aan zo’n 30 CPO-woningen.

Comfortabel en compact
Remco spreekt van ‘heel duurzame huizen’ en ‘boshutten’ als hij zijn ontwerp uiteenzet. “De huizen worden licht gebouwd, in hout dus, en deels prefab geïsoleerd. Verder zijn ze compact, zonder erkers en bijgebouwen, comfortabel en energieneutraal”, vat hij een en ander samen.

De twee clusters moeten afzonderlijk herkenbaar zijn, en dus wordt één van de clusters met thermisch gemodificeerd Peppelhout bekleed. “Het is mooi hout van om de hoek”, vult Marian aan. “Ik had er al vaker over gehoord en zag ook de iconische A2-populieren bij Best dagelijks staan. Toen ze werden gerooid en ik hoorde van de actie ‘Wij houden jullie hier’ heb ik ons cluster meteen aangemeld.”

Ook dakbeschot
Remco hoopt en verwacht dat de woningen ook aan de binnenkant van populierenhout worden voorzien. “Mooie onbehandelde dunne latjes tegen de wand of als dakbeschot. Ik zie het wel gebeuren.”

Remco en Marian vinden het een plus dat populierenhout nu nog een weinig alledaags imago heeft. “Peppelhout steekt graag haar nek uit door alles anders en in de buurt te doen, van zagen tot verduurzamen. Ook dat is wat het zo’n mooi product maakt”, besluit Marian.