Even buiten het Gelderse Westendorp staat sinds kort een bijzonder houten huis, voorzien van een gevelbekleding van gemodificeerd Peppelhout. Het was de architect van huiseigenaar Gerben Essink die hem wees op het bestaan van Peppelhout. “Ecologisch, duurzaam en uit de buurt. Dat waren voor ons de voornaamste redenen om voor dit hout te kiezen.
Gerben en zijn vrouw Irene zijn niet over één nacht ijs gegaan bij de bouw van hun ecowoning. Het moest duurzaam worden, zo min mogelijk belastend voor het milieu dus. En daar lijken ze in geslaagd. Neem het houten skelet, dat is hol van binnen en geïsoleerd met houtvezels en gerecyclede juten zakken. “Dus mochten we het huis ooit afbreken, dan blijft er maar weinig écht afval over”, lacht hij.
Niet uit verwegistan
Voor de gevelbekleding suggereerde Michel Post, eigenaar van Orio architecten, populierenhout. Michiel: “Wij passen in onze ontwerpen altijd natuurlijke materialen toe. Hout is een fantastisch materiaal, en wat is er nou mooier als het niet uit verwegistan komt, maar gewoon uit de regio. Tel daar de mooie look van het gemodificeerde populierenhout bij op, en dat maakt dat wij Peppel-fan zijn, vanaf het eerste uur”.
Gerben is het met hem eens. Populier paste prima bij het karakter van het huis. “Dat het hout uit de buurt komt en niet uit Finland, zoals het vurenhouten skelet, was voor ons echte winst. Even hebben we overwogen om het ook in de vloer toe te passen, maar daarvoor bleek het toch nét te zacht.”
Onbehandeld heeft populierenhout volgens menigeen een wat ‘minderwaardig’ imago, maar nu het gemodificeerd is, kan het jaren mee. “Het is prachtig onbeschilderd hout, dat nu langzaam een natuurlijke vergrijzing ondergaat. Ik ben heel benieuwd naar de uiteindelijke kleur”, besluit Gerben.