Boom uit de buurt veelgebruikt in boerderij en schuur

Wie in het verleden besloot om een schuur of boerderij te bouwen, keek vaak eens goed om zich heen en gebruikte dan zoveel mogelijk natuurlijke bouwmaterialen uit het omringende landschap. Niet vreemd dus dat bij de bouw van wat we nu agrarisch erfgoed noemen, veel hout is gebruikt; constructief en populier later ook in de afwerking.

Gebieden met leemhoudend zand zoals de Achterhoek en delen van Noord-Brabant en Vlaanderen, boden de populier ideale groeiomstandigheden. Deze snelgroeiende bomen zijn vanaf de 18e eeuw dan ook massaal geplant; aanvankelijk als bron van lucifers en klompen. ‘Maar vanaf halverwege de 19e eeuw zag je al dat populierenhout meer en meer werd toegepast in boerderijen en schuren’, vertelt Pedro Schamp, bouwkundige/boerderijdeskundige.

Begin 20e eeuw nam in Nederland populierenhout als bouwmateriaal een grotere vlucht. Dat kwam onder meer door de groeiende behoefte aan verdiepingsvloeren en aparte kamers voor de knecht of leden van het boerengezin.

Het hout bleek als balk of plank zeer geschikt in lichte constructies zoals spanten, gordingen, ankerbalken, daksporen en knieschotten. ‘Ook voor binnendeuren, schuurdeuren, meubels en de beplanking van wanden is veel gebruikgemaakt van dit snelgroeiende inlandse hout’, weet Schamp.

Wie vandaag de dag staat voor de verduurzaming, renovatie of restauratie van agrarisch erfgoed, heeft een enorme keus aan materiaal. Wil je werken met respect voor cultuurhistorie, oog voor het landschap en met een duurzaam hart? Weet dan dat Peppelhout een breed assortiment biedt aan Nederlands populierenhout voor zowel binnen- als buitentoepassingen.

Meer over agrarisch erfgoed

Contact

We gebruiken cookies om uw ervaring te personaliseren. Door onze website te gebruiken, gaat u akkoord met onze Algemene Voorwaarden en Privacybeleid.