‘Lichtgewicht hout ideale opfrisser van erfgoed’
Aannemers die gespecialiseerd zijn in renovatie en restauratie van agrarisch erfgoed werken graag met populierenhout. Niet alleen omdat de link naar vroegere toepassingen een logische is, maar ook vanwege een belangrijk praktisch voordeel. Het is namelijk licht.
Allereerst van gewicht, want het weegt veel minder dan een veelgebruikte houtsoort als eiken. Waar een eiken dakbeschot ongeveer 700 kg per 50 m2 aan gewicht meebrengt, zit populier ongeveer op de helft. Dat heeft ook zijn weerslag op de maatvoeringen van bijvoorbeeld gordingen en sporen.
Daarnaast is het licht en fris van kleur. Aannemer Joris van der Zanden van Zandenbouw vindt de kleurtoon van populier heel goed passen bij eiken gebintenstructuren die vaak behouden kunnen blijven. ‘Waar vuren vergeelt en douglas een roze uiterlijk geeft, is populier een ideale tint om een boerderij of schuur mee op te frissen’. Ook de rustigere tekening, met gemiddeld minder knoesten dan naaldhout, draagt bij aan de uitstraling van een binnenruimte.
Bij restauratie of renovatie van agrarisch erfgoed komen we vaak tegen dat de complete kap open ligt. Daarbij worden vervolgens de planken op de sporen aangebracht. Bij een dakbeschot wordt vaak gekozen voor een planktype met een halfhouts profiel.
Dat is een plank met een dubbele sponning (dus geen messing-en-groef) die je als het ware over elkaar kunt leggen. De werkende breedte van de plank is dan 175 mm en de geschaafde dikte 20 mm.